Tteokbokki versi melayu
Rice cakes
1. 1/2 kg Tepung pulut
2. Tepung beras 5 sudu besar
3. Air campuran kapur masakan tu (agk2)
Cara nak buat doh rice cakes
1.uli semua bahan di atas tu
2.uli ikut bentuk kita nak. Saya uli ala2 roce cakes korea tu la.
3. Panaskan air di atas api then masukkan acuan rice cakes tu ke dalam air sehingga acuan tu naik sendiri ke atas makna kata bila dah naik tu masak dhla kirenya .cara sama nk buat onde onde .
4. Angkat dan toskan dalam air sejuk
Cara nak masak tteokbokki
1. Letak sedikit air (agak2 )
2. Cili boh (4 sudu ikut tahap pedas yg kita nak)
3. Serbuk cili (3 sudu) dan garam secukup rasa
4. Daun bawang suka suka hati la .nak letak sayur lain terserah korang
5. Masukkan rice cakes tu tadi dan kacau sebati sehingga masak. nak lain sikit letak cheese bagi yummy gtu
6. Nak lagi sedap letakkan telur rebus atau telur puyuh rebus.
7. Hidang dalam pinggan atau mangkuk dan makann !!
No comments:
Post a Comment